JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Τα στοιχεία είναι από την εργασία της Νηπιαγωγού Μπεγλοπούλου Μαρίας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Οι Τσάκοι βρίσκονται σε απόσταση 2 χλμ. δυτικά της Αριδαίας. Στην κοινότητα Τσακώνων, η οποία με το σχέδιο Καποδίστρια εντάχθηκε στο Δήμο Αλμωπίας (υπάγονται και τα χωριά Κάτω Ροδωνιά  και Χρύσα τα οποία είναι συνενωμένα).

Η Κάτω Ροδωνιά μαζί με την Άνω Ροδωνιά (η οποία σήμερα υπάγεται στην κοινότητα Πιπεριάς), παλαιότερα αποτελούσαν ένα χωριό μέχρι τη στιγμή που άλλαξε η φορά του χειμάρρου Μπέλιτσα και χώρισε το χωριό στη μέση, σε βορρά και νότο.

Ως προς την ονομασία του χωριού οι απόψεις διίστανται. Σύμφωνα με την πρώτη άποψη οι Τσάκωνες, που την εποχή του Βυζαντίου ήταν μετόχι της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, παραχωρήθηκε στους απόμαχους φρουρούς των Βυζαντινών συνόρων, τους Τσάκωνες, από τους οποίους πήρε και το όνομά του. Το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται αλλά ούτε και παρατηρήθηκαν απομεινάρια της τσακώνικης διαλέκτου στην περιοχή, καθιστά υπό αμφισβήτηση την άποψη αυτή.

Σύμφωνα με την δεύτερη αλλά εξίσου επισφαλή άποψη, το όνομα του χωριού σχετίζεται με τη διαδικασία συγκέντρωσης των φόρων που επέβαλαν οι τούρκοι στους υπηκόους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στο συνοικισμό Κ. Ροδωνιάς υπήρχε ένα τζαμί, απομεινάρια του οποίου δε σώζονται σήμερα, όπου συγκεντρώνονταν οι κάτοικοι του χωριού και κατέβαλαν τους φόρους τους στους υπαλλήλους του τούρκικου κράτους, που κατά την καθομιλουμένη «τσάκωναν» (εισέπρατταν) τα χρήματά τους.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ύστερα και από πιέσεις της Πύλης, κάτοικοι των Τσακώνων, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι της επαρχίας, εξισλαμίστηκαν και το 1922, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, σαν μουσουλμάνοι, ξεριζώθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Θράκη.

Μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, η οποία προέβλεπε και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το χωριό βαθμιαία κατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μ. Ασίας του Πόντου και της Αν. Θράκης. Σύμφωνα με το αρχείο της Ε.Α.Π. 90 οικογένειες προσφύγων (448 άτομα) εγκαταστάθηκαν στο Τσάκω-Μαχαλά (τούρκικη ονομασία του χωριού).

Περιοχές από τις οποίες ήρθαν πρόσφυγες στους Τσάκωνες είναι η Προύσα, η Νικομήδεια, η Κασταμονή, η Τραπεζούντα, το Ερζερούμ, το Καρς και τα περίχωρά τους. Επίσης, πρέπει ν’ αναφερθεί ότι στο χωριό των Τσακώνων ήρθαν πρόσφυγες και από περιοχές του Πόντου που ανήκαν στη Ρωσία. Πολλοί από αυτούς είχαν διαπρέψει εκεί για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Μετά, όμως, την επανάσταση του 1917 αναζήτησαν διέξοδο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Μητρώο Δημοτολογίου των προσφύγων της κοινότητας Τσακώνων, η πλειοψηφία των προσφύγων που ήρθαν στο χωριό τη διετία ‘22-’24 κατάγονταν από περιοχές του Πόντου. Μεγάλο ήταν το ρεύμα από την περιοχή Προύσας αλλά και από άλλες περιοχές όπως της Κασταμονής, του Ερζερούμ της Τραπεζούντας και της Αργυρούπολης. Όσον αφορά στην επαγγελματική ενασχόληση και τρόπο βιοπορισμού τους παρατηρήθηκε ότι με τη γεωργία ασχολούνταν το 97% περίπου του πληθυσμού. Οι περισσότερες οικογένειες ήταν πολυμελής, πράγμα άλλωστε που προβλέπονταν εκείνη την εποχή. Επίσης, σημαντικός ήταν και ο αριθμός αυτών που αν και αρχικά εγκαταστάθηκαν στους Τσάκωνες, τουλάχιστον για το διάστημα ‘22-‘24, ωστόσο μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές πιθανότατα λόγω οικονομικών συνθηκών.

Οι Τσάκωνες και η Ροδωνιά υπήρξαν αμιγή προσφυγικά χωριά. Τόσο η Ροδωνιά όσο και οι Τσάκωνες κατοικούνταν αποκλειστικά από τούρκους πριν τον ερχομό των προσφύγων. Όταν οι πρόσφυγες ήρθαν στα μέρη αυτά, βρήκαν ως επί το πλείστον έτοιμα σπίτια που άνηκαν σε τούρκους, οι οποίοι έμεναν εκεί. Συμβίωσαν με τους Τούρκους κατοίκους των χωριών για δυο χρόνια, από το 1922 ως το 1924 και αργότερα οι πενιχρές περιουσίες εκείνων περιήλθαν στα χέρια τους.

Τα λιγοστά εισοδήματά τους οι πρόσφυγες τα απέκτησαν αρχικά από την καλλιέργεια καλαμποκιού, φασολιών και μεταξοσκώληκα για την παραγωγή μεταξιού.